Skip to main content

Fakulti Sains dan Teknologi Makanan

 Organization

Perkembangan

Fakulti Sains dan Teknologi Makanan bermula pada tahun 1976 dengan penubuhan Jabatan Sains dan Teknologi Makanan di bawah Fakulti Pertanian. Penubuhan jabatan ini adalah selaras dengan keperluan negara bagi memenuhi kekurangan tenaga mahir dalam bidang makanan berasaskan sains. Ketika itu hanya satu program prasiswaah ditawarkan iaitu Bacelor Sains dan Teknologi Makanan. Pada 1 Mac 1982, Jabatan Sains dan Teknologi Makanan telah dinaiktaraf menjadi Fakulti Sains dan Teknologi Makanan. Terdapat dua (2) jabatan di bawah Fakulti ini iaitu Jabatan Teknologi Makanan dan Jabatan Sains Makanan. Tahun 1986, nama Fakulti ditukar kepada Fakulti Sains Makanan dan Bioteknologi (FSMB) dengan penubuhan Jabatan Bioteknologi yang menawarkan Bacelor Sains (Bioteknologi) dengan enam (6) modul iaitu Bioteknologi Tumbuhan, Biologi Molekul, Bioteknologi Makanan, Bioteknologi Industri serta Bioteknologi Alam Sekitar dan Pengurusan. Pada tahun 1996, Fakulti telah menawarkan program Bacelor Sains (Pengajian Makanan) dengan tiga opsyen iaitu Mutu Makanan, Pengurusan Makanan dan Perkhidmatan Makanan. Sementara dalam tahun 2000, opsyen Pemasaran Makanan pula ditawarkan melalui program yang sama. 1 Ogos 2004, nama Fakulti ditukarkan kepada Fakulti Sains dan Teknologi Makanan apabila Jabatan Bioteknologi dikeluarkan untuk penubuhan Fakulti Bioteknologi dan Sains Biomolekul. Pada Januari 2005, Jabatan Pengurusan dan Khidmat Makanan ditubuhkan bagi memantapkan program sedia ada. Fakulti Sains dan Teknologi Makanan mula menawarkan program Bacelor Sains (Pengurusan Perkhidmatan Makanan) dan Master Teknologi Makanan (melalui kerja kursus) pada bulan September 2012.

Program baharu Bacelor Sains Operasi Pembuatan Makanan dengan Kepujian mula ditawarkan pada Semester Pertama Sesi 2020/2021.

Found in 22 Collections and/or Records:

Buku Panduan Program Prasiswazah 2006/2007 : Fakulti Sains dan Teknologi Makanan

 Fonds — Container: Gedung 1/58
Identifier: MYUPM-UNIPUTRA-13-542
Abstract

Penerbitan ini mengandungi maklumat berkaitan kalendar akademik sesi 2006/2007 Fakulti Sains dan Teknologi Makanan., peraturan-peraturan akademik, program yang ditawarkan, cara-cara membuat permohonan, syarat kemasukan dan maklumat mengenai program-program, yuran, Bahagian Hal Ehwal Pelajar, dan pegawai-pegawai utama Universiti.

Dates: Majority of material found within 2006 - 2007

Cadangan belanjawan dua tahun sekali 2002-2003

 Fonds — Container: Gedung 1/12
Identifier: MYUPM-UNIPUTRA-13-157
Abstract

Penerbitan ini ialah cadangan belanjawan dua tahun sekali 2002-2003, Fakulti Sains Makanaan dan Bioteknologi, UPM

Dates: Majority of material found within 2002 - 2003

Cadangan Program Penyelidikan untuk RME (1991-1995)

 Fonds — Container: Gedung 1/85
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-576
Abstract

Penerbitan ini mengandungi anggaran dan bajet perbelanjaan bagi RMK ke Enam.

Dates: 1991 - 1995

Dapur L'APPRENTI Universiti Putra Malaysia (UPM).

 Collection — Gedung 1/F01
Identifier: MYUPM-UNIPUTRA-11-10

Faculty Research Report 1995-1999

 Fonds — Container: Gedung 1/75
Identifier: MYUPM-UNIPUTRA-13-773
Abstract

Penerbitan ini merupakan laporan projek penyelidikan dan penerbitan sains makanan dan bioteknologi, Fakulti Sains Makanan dan Bioteknologi bagi tahun 1995-1999.

Dates: Publication: Majority of material found within 1995 - 1999

Fakulti Sains dan Teknologi Makanan

 Collection — Gedung 1/F01
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-11-18
Dates: Existence: 1990

Food Tech'81 UPM : Kenangan 1977/81

 Fonds — Container: Gedung 1/89
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-635
Abstract

Penerbitan ini mengandungi jawatankuasa majalah, kata-kata aluan daripada Naib Canselor, Dekan Fakulti Pertanian, Ketua Jabatan Sains dan Teknologi Makanan, pengenalan senarai pegawai-pegawai akademik, kakitangan-kakitangan am dan teknikal, empat tahun dalam sejarah, pelajar-pelajar tahun Akhir Ijazah Sains dan Teknologi Makanan, kejayaan pelajar-pelajar dan penghargaan.

Dates: 1977 - 1981

Food Technology in Developing Countries

 Fonds — Container: Gedung 1/76
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-514
Abstract Penerbitan ini mengenai laporan prosiding di International Symposium on Food Technology in Developing Countries yang dianjurkan oleh Jabatan Sains dan Teknologi Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, Universiti Pertanian Malaysia pada 3-5 September 1980.Isi kandungan buku laporan ini meliputi senarai ahli jawatankuasa seminar, ojektif seminar, kata-kata aluan, ucaptama Menteri Pertanian Malaysia dan kertas-kertas kerja yang telah dibentangkan dalam seminar itu merangkumi...
Dates: Publication: 1982

Kurikulum Baru : Bacelor Sains dan Teknologi Makanan

 Fonds — Container: Gedung 1/96
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-672
Abstract

Penerbitan ini mengenai kertas cadangan kurikulum baru program Bacelor Sains dan Teknologi Makanan yang disediakan oleh Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, Universiti Pertanian Malaysia pada tahun 1985.

Isi kandungan kertas cadangan ini meliputi pengenalan, maklumat terperinci tentang cadangan semakan program pengajian dan sinopsis kursus yang ditawarkan. Kertas cadangan ini menggunakan dwibahasa.

Dates: Publication: 1985

Kurikulum Baru : Bacelor Sains dan Teknologi Makanan

 Fonds — Container: Gedung 1/96
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-673
Abstract

Penerbitan ini mengenai kertas cadangan kurikulum baru program Bacelor Sains dan Teknologi Makanan yang disediakan oleh Fakulti Sains Makanan dan Bioteknologi, Universiti Pertanian Malaysia pada tahun 1987.

Isi kandungan kertas cadangan ini meliputi pengenalan, maklumat terperinci tentang cadangan kurikulum baru program pengajian dan sinopsis kursus yang ditawarkan.

Dates: Publication: 1987

Laporan Lawatan Sambil Belajar ke negeri Thailand anjuran Asian Protin Projek

 Fonds — Container: Gedung 1/50
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-352
Abstract

Penerbitan ini merupakan laporan lawatan sambil belajar ke negeri Thailand oleh 2 orang pensyarah iaitu Encik Ch'ng Guan Choo dan Encik Mohamed Ismail Abdul Karim dari Jabatan Sains dan Teknologi Makanan, Universiti Pertanian Malaysia pada 29 Oktober 1978 hingga 4 November 1978. Lawatan ini anjuran Jawatankuasa Kebangsaan Protin ASEAN dan ASEAN Australian Economic Cooperation.

Dates: Majority of material found within 1978-10-29 - 1978-11-04

Laporan Tahunan 2004 : Fakulti Sains dan Teknologi Makanan

 Fonds — Container: Gedung 1/58
Identifier: MYUPM-UNIPUTRA-13-539
Abstract

Penerbitan ini mengenai Laporan Tahunan 2004 Fakulti Sains dan Teknologi Makanan

Dates: 2004

Laporan Tahunan 2005 : Fakulti Sains dan Teknologi Makanan

 Fonds — Container: Gedung 1/58
Identifier: MYUPM-UNIPUTRA-13-538
Abstract

Penerbitan ini mengenai Laporan Tahunan 2005 Fakulti Sains dan Teknologi Makanan.

Dates: 2005

Laporan Tahunan 2006 Fakulti Sains dan Teknologi Makanan

 Fonds — Container: Gedung 1/16
Identifier: MYUPM-UNIPUTRA-13-99
Abstract

Penerbitan ini mengenai Laporan Tahunan 2006 Fakulti Sains dan Teknologi Makanan.

Dates: Publication: 2006

Lapuran Mesyuarat ASCA (Association for Science Cooperation in Asia) ke enam di New Zealand dan Lawatan ke Sydney Australia

 Fonds — Container: Gedung 1/50
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-350
Abstract

Penerbitan ini merupakan lapuran mesyuarat ASCA (Association for Science Coorperation in Asia) ke enam di New Zealand dan lawatan ke Sydney Australia pada 20 Februari hungga 5 Mac 1978 oleh Encik Ching Guan Choo dari Jabatan Sains & Teknologi Makanan , Universiti Pertanian Malaysia. Dinyatakan dalam lapuran ini, ditulis dalam Bahasa Inggeris untuk menyampaikan maksud sebenarnya.

Dates: Majority of material found within 1978-02-20 - 1978-03-05

Majlis Makan Malam Amal Fakulti Sains dan Teknologi Makanan

 Fonds — Container: Gedung 1/44
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-322
Abstract

Penerbitan ini adalah buku cenderamata mengenai aturcara Majlis Makan Malam Amal yang telah dijalankan pada 8 Januari 1983 di Cempaka Ballroom Holiday Inn Kuala Lumpur. Majlis ini adalah dibawah naungan YB Puan Napsiah Omar, Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan bersempena lawatan sambil belajar ke Republik Filipina. Majlis ini adalah anjuran Persatuan Mahasiswa Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, UPM.

Dates: Event: 1983-01-08

Proceedings Food Engineering and The Food Industry Seminar

 Fonds — Container: Gedung 1/87
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-628
Abstract

Penerbitan ini mengandungi mukadimah, kandungan, ucaptama, perspektif kejuruteraan makanan, pemprosesan dan pembuatan makanan dan lampiran senarai peserta.

Dates: 1983-05-17

Proceedings of the Regional Seminar-Workshop on Biotechnology in Industrial Development

 Fonds — Container: Gedung 1/88
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-596
Abstract Penerbitan ini mengenai buku prosiding Seminar-Bengkel Bioteknologi dalam Pembangunan Perindustrian Serantau yang diadakan pada 27-30 Mac 1984 anjuran Fakulti Sains dan Teknologi Makanan dengan kerjasama UNESCO.Isi kandungan buku prosiding ini meliputi senarai ahli jawatankuasa Pemandu, senarai ahli jawatankuasa penganjur, objektif seminar-bengkel, ucaptama dan laporan 6 negara dalam bidang bioteknologi dan perbincangan tentang laporan dan kertas-kertas prosiding yang berkaitan...
Dates: Publication: 1984-08

Program Pengajian Bacelor Sains (Bioteknologi)

 Fonds — Container: Gedung 1/32
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-168
Abstract

Penerbitan ini adalah mengenai program pengajian Bacelor Sains (Bioteknologi)

Dates: Issued: 1984-11-08

Rancangan Malaysia Keenam (1991-1995) : Fakulti Sains Makanan dan Bioteknologi

 Fonds — Container: Gedung 1/56
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-420
Abstract

Penerbitan ini mengandungi ringkasan, laporan, dasar, matlamat dan strategi, program perbelanjaan pembangunan, keupayaan perlaksanaan dan lampiran.

Dates: 1991 - 1995

Rancangan Malaysia Kelima (1986-1990) : Fakulti Sains dan Teknologi Makanan

 Fonds — Container: Gedung 1/56
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-411
Abstract

Penerbitan ini mengandungi ringkasan laporan, pendahuluan, kemajuan 1984-1986, dasar matlamat dan strategi, program perbelanjaan pembangunan, keupayaan perlaksanaan dan lampiran.

Dates: 1984 - 1990

Seminar Kejuruteraan Makanan dan Industri Makanan : Food Engineering and the Food Industry

 Fonds — Container: Gedung 1/64
Identifier: MYUPM-UNIPERMA-13-491
Abstract

Penerbitan ini mengenai Seminar Kejuruteraan Makanan dan Industri Makanan : Food Engineering and the Food Industry yang diadakan pada 17 Mei 1983.

Seminar ini diadakan bersempena dengan perayaan Dekad Pertama Pengajaran Universiti Pertanian Malaysia anjuran Fakulti Sains Teknologi Makanan.

Isi kandungan buku program ini meliputi kata aluan, atur cara program, abstrak kertas seminar dan struktur organisasi ahli jawatankuasa.

Dates: Event: 1983-05-17

Additional filters:

Subject
Bangunan 2